Hoppa till innehåll

Starta en förening

Vad roligt att du vill starta en Differencemakers-förening! I denna guide hittar du allt du behöver veta för att komma igång. 

Varför ska jag starta en Differencemakersförening? 

Raoul Wallenberg Differencemakers är en nationell organisation för unga som vill göra skillnad i sin vardag. Genom att starta en egen förening där du bor kan du engagera andra och få ett sammanhang där ni kan göra skillnad tillsammans. 

Genom Differencemakers nationellt får ni:

 • Pengar för att göra aktiviteter
 • Stöd i frågor och tips på saker ni kan göra 
 • Träffa andra engagerade på nationella träffar
 • Utbildningar i styrelsearbete 
 • Möjlighet att delta i en ledarskapsutbildning

Hur startar du en förening?

Att starta en Differencemakers-förening är enkelt, bara följ stegen nedan så är du snart på banan! 

 1. Hitta andra att starta föreningen med! För att kunna starta en lokal Differencemakers-förening behöver ni vara minst 5 personer och ha minst 3 personer som vill sitta i styrelsen. Om ni är fler så är det ingen fara! Om ni är färre så kan ni höra av er till oss på info@differencemakers.se så kan vi se om det finns någon mer i ditt område som vill vara med. 
 2. Håll ett konstituerande årsmöte: För att bli en förening måste ni ha ett konstituerande årsmöte. På årsmötet bestämmer ni 1) att ni ska finnas, 2) vilka som sitter i styrelsen och revisionen och 3) föreningens stadgar. Här hittar ni en guide för att hålla ert konstituerande möte!
 3. Skicka in era uppgifter till oss! För att räknas som förening måste ni skicka in era uppgifter till oss på Differencemakers nationellt. Se till att skicka med allt på checklistan i ett mail till info@differencemakers.se, vi återkopplar till er så fort vi har kikat igenom det och sen är ni med! 
  • En bild på ert justerade protokoll från det konstituerande årsmötet
  • Er stadga
  • Namn, epost och telefonnummer till alla i styrelsen

Då var det formella klart! Nu börjar det roliga – vi kontaktar er snart med mer information om hur ni kommer igång med föreningen. Tills dess kan ni börja planera vad ni vill göra för aktiviteter, ni hittar tips i menyn ”Material & Guider” !