Hoppa till innehåll

ÖPPNA BANKKONTO

Att ha ett bankkonto för föreningen är en viktig förutsättning för att kunna söka pengar från bidragsgivare och betala ut pengar för saker ni vill göra. Det finns många banker som erbjuder bankkonton, ni får själva vilken ni vill använda er av. I den här guiden hittar ni några riktlinjer för hur ni kan tänka kring att öppna ett bankkonto för föreningen.

ÖPPNA FÖRENINGSKONTO

Allra bäst är det om ni kan öppna ett föreningskonto.

  • Föreningskontot ägs av föreningen – vilket är positivt för att garantera att ingen privatperson behöver ha föreningens pengar på sitt konto och underlättar när styrelsen byts ut.
  • Av bankerna kallas föreningskontona ofta för ”företagskonto” och ger er tillgång till många bra funktioner, till exempel bankgiro.
  • Föreningskonton kostar pengar, se över föreningens ekonomi så att ni har råd att betala årsavgiften.
  • Om ni väljer att öppna ett förenings/företagskonto är det viktigt att kolla att ni kommer att ha tillgång till bankgiro, eftersom det är så många bidrag blir utbetalda.
  • Observera att banken ofta kräver att personen som öppnar bankkontot i föreningens namn (firmatecknaren) är över 18 år. Om ni inte har någon i styrelsen som är över 18 år kan ni läsa längre ner om hur ni kan använda ett privat konto för föreningen. Ni kan också utse någon annan i föreningen som är myndig till firmatecknare eller välja en förälder till någon i föreningen till firmatecknare för att hjälpa er att öppna bankkontot.
  • För att öppna ett bankkonto i föreningens namn kommer ni också att behöva ett organisationsnummer, vilket fungerar som föreningens personnummer. Ni ansöker om det här hos Skatteverket. Observera att om ni får ett organisationsnummer så kommer föreningen att behöva deklarera, så fyll gärna i i ”Ansökan – Befrielse avseende särskild uppgift” samtidigt så slipper ni att deklarera de kommande 5 åren.

ATT VÄLJA BANK OCH KONTO

Det finns många banker och olika sorters konton att välja mellan. Här hittar ni några bra saker att tänka igenom när ni är på jakt efter ett bankkonto:

  1. Vilka funktioner behöver ni från ert bankkonto? Behöver ni bara själva kontot eller vill ni också ha tjänster som bankkort, swish, bankgiro etcetera?. Lista det ni tycker är viktigt för er förening och er verksamhet.
  2. Kolla upp flera olika banker och jämför deras erbjudanden.
  3. Kolla upp om bankerna ni är intresserade av finns i den stad ni bor – i många fall behöver ni gå dit fysiskt för att skriva på papper och liknande. Om de inte gör det rekommenderar vi att ni kollar att ni kan hålla kontakt med dem digitalt istället.
  4. Se över vad ni köper för paket – i många fall har bankerna paketerbjudanden för företag med många tjänster som kanske inte är relevanta för er förening. Prata med banken om huruvida det går att ta bort några av tjänsterna mot att ni får ett lägre pris.
  5. Dubbelkolla att kontot ni får har tillgång till Bankgiro och att banken är ansluten till BCG-systemet (bankgirosystemet).
  6. Det är viktigt att ni kan byta vem som hanterar kontot när ni till exempel er kassör byts ut. Kolla med banken om det är möjligt, om det inte går bör ni använda er av en annan kontottyp eller bank!
  7. De flesta banker kommer att be er om ett antal dokument inför att ni ska öppna ett bankkonto hos dem. Prata med banken om vad just de ber om och se till att ha era papper i ordning, då går det mycket snabbare. Hör gärna av er till info@differencemakers.se om ni har några frågor eller behöver hjälpa att reda ut vad bankerna begär.

ANVÄNDA ETT PRIVAT KONTO

Om ni inte kan öppna ett föreningskonto/företagskonto hos en bank kan ni istället använda ett privata konto. Då finns det ett antal viktiga saker att tänka på:

  1. Kontot måste tillhöra någon som sitter i styrelsen. Om ni byter styrelse behöver ni också föra över pengarna till en ny person.
  2. Håll pengarna skilda från era privata pengar! Detta kan ni göra genom att öppna ett till konto i er privata bank och namnge det efter föreningen.
  3. Bankkontot som ni öppnar tillhör inte föreningen, utan personen som öppnat det. Det betyder rent formellt att personen som har pengarna på sitt konto har fått i uppdrag att förvara dem där, men att det fortfarande är föreningens pengar. Kontot kan sägas bli en digital handkassa.
  4. Om ni skulle behöva prata med banken om kontot är det viktigt att ni inte säger att bankkontot är föreningens, eftersom det inte tillhör föreningen utan personen som har öppnat det. Annars kan banken neka er att använda det privata kontot eftersom de inte förstår hur ni använder det.
  5. När pengarna ligger på ett privat konto blir det extra viktigt att ni håller koll på föreningens ekonomi så att ni kan visa era medlemmar och eventuella bidragsgivare att ni har tagit hand om pengarna på ett korrekt sätt. Läs mer i vår guide till föreningsekonomi, där ni också hittar mallar som ni kan använda för att hålla koll på era pengar: