Hoppa till innehåll

VÄRVA MEDLEMMAR

Det finns flera skäl att vilja bli fler i föreningen och att arbeta med att värva medlemmar: 

 • Föreningen kan leva vidare längre: Även om ni som startat eller driver föreningen nu går vidare till andra projekt kan nya medlemmar plocka upp föreningen och låta den leva vidare
 • Fler personer → Mer verksamhet: Om ni är fler som är engagerade i föreningen kan det bli lättare att arrangera fler och större evenemang och verksamhet. Det är också fler som kan komma med bra idéer!
 • Mer pengar: Differencemakers nationellt får pengar från Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor för antalet medlemmar som finns i lokalföreningarna. Om ni som lokalförening får in fler medlemmar kan ni också få mer pengar i bidrag från föreningen nationellt. 
 • Större skillnad: Om ni är fler i föreningen innebär det också att det är fler människor som tror på och kan jobba för era idéer. Ni får större kraft och kan göra större skillnad!

Medlemsåret

Medlemskapet i en Differencemakersförening följer kalenderåret, vilket innebär att det nollställs den 31:e december varje år och börjar om på nytt. Hur ni jobbar med att värva medlemmar kommer därför att se olika ut under årets gång. 

Januari – Mars 

Fokusera på att återvärva de som var medlemmar under förra året. Kolla så att alla i styrelsen och alla andra i föreningen blivit medlemmar igen. 

April – Juni 

Om ni är aktiva på en skola: Passa på att värva de som ska sluta och gör aktiviteter innan terminen är slut. Om ni är aktiva på en skola med en Kub så kan ni passa på att värva medlemmar i samband med kubutsällningen på er skola.

Juli – September

Om ni är aktiva på en skola: Passa på att värva nya ettor på skolan! De är ofta fulla med pepp på att vara med i nya sammanhang och kan dessutom hänga med under hela sin gymnasietid om ni gör ett gott intryck på dem! 

Oktober – December 

Slutspurt! Eftersom medlemsantalet börjar om på 0 igen den förste januari behöver ni passa på nu i slutet av året att värva så många medlemmar ni vill ha innan året är slut. Om någon går med efter årskiftet så räknas de som medlemmar för nästa år och kan inte räknas in när ni söker bidrag och så för det tidigare året.

Aktiviteter för att värva medlemmar

Det finns mängder med olika sätt att värva medlemmar. Olika aktiviteter kan passa bra vid olika tillfällen, tänk igenom när ni vill värva medlemmar och vad som hade passat bäst i de sammanhangen. Tänk också på vad ni har tid och ork och resurser att göra. I listan nedanför finns lite olika tips på värvningsaktiviteter. Tänk igenom vilka som skulle passa er bäst!

 • Passa på att värva medlemmar i samband med evenemang som ni har: Att passa på att värva medlemmar när ni redan har aktiviteter är en toppenidé! Gör det lätt att bli medlem för dem som är med på era evenemang:
  • Om ni har ett anmälningsformulär till eventet kan ni ha en ruta där ni ber dem kryssa i om de också vill bli medlemmar samtidigt som de anmäler sig. Tänk då på att be om alla uppgifter ni behöver för att ha dem som medlemmar.
  • Gör det enkelt att bli medlem på plats: Ha en lapp med en QR-kod till ert anmälningsformulär tillgänglig och synlig. 
 • Värva en vän: Uppmana de som redan är med i föreningen att ta med sina kompisar till föreningens möten och event. Om alla i föreningen tar med sig en vän så kommer ni snabbt bli dubbelt så många medlemmar! 
 • Prata med andra om föreningen: Passa på att löpande prata om andra med föreningen och hur lätt det är att bli medlem så får ni enkelt ihop era vänner. Berätta vad föreningen gör och vad de kan göra som medlemmar hos er.
 • Locka med något: Om ni står och värvar medlemmar, testa att locka med godis eller någon enklare sak av något slag till de som blir medlemmar.
 • Sätt upp affischer: Sätt upp affischer där ni i föreningen är som mest aktiva, till exempel på skolan eller på biblioteket i staden. Affischerna ska vara enkla att förstå och stå ut från mängden. Ha gärna med en QR-kod till medlemsformuläret på affischen så att den som tittar enkelt kan bli medlem. 
 • Värva medlemmar på din skola: Om er Differencemakersförening är aktiv på en gymnasieskola kan ni be lärarna att få gå ut i klassrummen och värva medlemmar. Berätta om er verksamhet och varför dem ska bli medlemmar i er förening. 
 • Arrangera event specifikt för icke-medlemmar för att locka in dem som medlemmar. Ta tillfället i akt att visa varför ni är en förening att gå med i om de vill gå på flera liknande evenemang!
 • Anordna en tävling! 
 • Samarbeta med andra: Gör ett evenemang tillsammans med en annan förening eller en offentlig aktör (ex. biblioteket) och värva medlemmar i samband med aktiviteten. 

Tips på aktiviteter ni kan göra hittar ni också här:

Särskilda tips för att värva nya medlemmar
Ni kan behöva lite andra strategier för att värva helt nya medlemmar. De nya medlemmarna vet ofta inte om att ni finns och behöver bli övertygande om att ni är en förening som de borde gå med i. Satsa därför på att ha en tydlig förklaring om varför de ska gå med och visa på kul saker de kan få göra om de är med i er förening. Att locka med något roligt eller gott som ni bjuder på i samband med värvningen skadar inte heller. 

Särskilda tips för återvärvning
Återvärvningen är en väldigt viktig del i att hålla kvar i era medlemmar. De som var medlemmar förra året har ni redan lyckats övertyga en gång om att ni är en bra förening att vara med i, visa nu varför de ska fortsätta vara med! 

 • Lotta ut något till de exempelvis 10 första som blir medlemmar igen. 
 • Gör det enkelt för dem! Det ni behöver är en bekräftelse av något slag på att de vill fortsätta vara medlemmar. Det kan vara att de säger “ja” i ett sms eller fyller i ert medlemsformulär igen. 
 • Var inte rädda för att påminna: Vi människor är glömska av oss och även om det känns som en liten grej att bara fylla i ett formulär igen så är det lätt att glömma bort. Påminn 1-3 gånger om folk glömmer bort att bli medlemmar igen, chansen är fortfarande stor att de vill fortsätta vara medlemmar i föreningen.

Andra tips inför värvningen: 

 • Var trevliga! Enkelt kanske? Men ett gott intryck räcker långt. Var trevliga och tillmötesgående när ni berättar om er förening. 
 • Gör det tydligt vilka ni är: Ha gärna likadana kläder, tydliga affischer och liknande runtomkring er för att visa vilka ni är. Då blir det lättare för dem som går förbi att känna igen och komma ihåg er. 
 • Var på platser där er målgrupp är: Tänk igenom ni tror skulle vara intresserade av att vara med i er förening och tänk efter på vilka platser de brukar vara – gå dit och försök att värva dem!

Efter värvningen 

Efter att en person har blivit medlem är det viktigt att ni fångar upp personen och bjuder in till föreningens aktiviteter så att den känner sig välkommen. Ha en plan för vilka aktiviteter som händer snart efter att ni har värvat någon ny och bjud in personen. 

Tänk också igenom hur ni tar hand om era medlemmar. Glöm inte att föreningen handlar om att ta hand om dem medlemmar ni har och göra roliga saker tillsammans, inte bara om att rekrytera nya. Se till att det är en trevlig stämning i gruppen, att alla känner att de kan få information om vad som händer på ett lätt sätt och att de får vara med och påverka. Ett bra sätt att engagera medlemmar som är nya är att låta dem vara med och planera ert nästa evenemang. Om de tycker det är kul kommer de snart bli ännu mer involverade i föreningen!