Som Differencemakersförening får ni göra vad ni vill så länge ni följer er egen och förbundets stadga. Stadgorna lämnar dock gott om utrymme för er att vara påhittiga. I denna guide hittar ni inspiration till olika aktiviteter och tips på var ni kan hitta mer.
Tänk på guiden som förslag, välj och vraka, inspireras eller hitta på eget!
Vill ni förverkliga en av dessa idéer? Tips: Projektplanera med hjälp av den här mallen
Har ni frågor eller behöver förbundets hjälp för att genomföra en aktivitet: Tveka inte att höra av er till info@differencemakers.se
TIPS PÅ AKTIVITEteR
- Uppmärksamma någon som har agerat med civilkurage och medmänsklighet genom att arrangera en prisutdelning i er kommun eller på er skola. Engagera andra runtomkring er genom att ta in nomineringar och gör ett större event för prisutdelningen.
- Uppmärksamma viktiga dagar, exempelvis:
- Raoul Wallenbergs dag (27:e augusti) Ni hittar inspiration för hur ni kan uppmärksamma Raoul Wallenbergs dag här.
- Förintelsens minnesdag (27:e januari).
- Utgå från de mänskliga rättigheterna: Tänk igenom vad som funkar bra och mindre bra i ert lokalområde. Vad kan ni göra för att förbättra det som funkar dåligt? Vad för förändring behöver ske?
- Delta i eller ordna en demonstration för en fråga ni bryr er om.
- Gör en kampanj på sociala medier: Bestäm er för en fråga ni bryr er om och tänk igenom hur ni kan lyfta den. Hur uppmanar ni andra till handling? Kan ni göra en challenge på TikTok och sprida den vidare?
- Mänskliga rättigheter i kommunen: Lyft hur mänskliga rättigheter arbetas med i er kommun, ex. genom en workshop/utfrågning med kommunpolitiker och de som arbetar med frågan i er kommun.
- Anordna en föreläsning: Bjud in någon ni tycker är intressant för en föreläsning! Om ni behöver en lokal kan ni till exempel samarbeta med biblioteket eller höra med kommunen.
- Håll i en workshop: Anordna en workshop i en hjärtefråga ni har, om ledarskap eller om något annat! Om ni vill att någon från Raoul Wallenberg Academy kommer och föreläser eller håller i en workshop kan ni höra av er till info@rwa.se
- Bokcirkel: Gillar ni att läsa? Välj en bok som ni tycker verkar intressant och anordna en bokcirkel.
- Medmänskligt hopp: Är ni intresserade av idrott och rörelse? Anordna en fysisk aktivitet i medmänsklighetens tecken.
På skolan: Är er förening aktiv på en gymnasieskola? Här är några tips på aktiviteter:
Tips: Samarbeta med andra föreningar på skolan, till exempel elevkåren, eller med lärare och/eller skolbiblioteket för att göra något större
- Affischera på skolan för ett särskilt ämne ni vill belysa: Många elever passerar i korridorerna varje dag och affischerna ses av många. Följ gärna upp affischerna med konkreta sätt för eleverna som ser dem att göra något.
- Kubsamarbete: Har ni en kub för mänskliga rättigheter på er skola? Se om ni kan hjälpa till att uppmärksamma den rättigheten lite extra!
- Håll en föreläsning: Förbered en föreläsning på ett tema ni bryr er om och be lärarna om lite klassrumstid för att hålla i den.
- Ha en permanent “diskussionshörna” på skolan eller anordna träffar veckovis där ni ses för att diskutera frågor som är viktiga för er.
- Utmana eleverna i medmänsklighet: Gör en tävling i vilka elever/vilken klass som kan göra flest medmänskliga handlingar under en vecka. Ta gärna inspiration från Raoul Wallenberg Academy’s 100-lista.
- Utfrågning av rektorer: Mänskliga rättigheter medför också medmänskliga skyldigheter. I olika sammanhang finns det flera rättigheter och skyldigheter som en har på en och samma gång, exempelvis inom skolan. En aktivitet kan vara att arrangera en utfrågning av rektor och/eller annan skolpersonal och nysta i vilka rättigheter och skyldigheter som elever och lärare har gentemot varandra.
- Internationellt utbyte: Är ni en vänskola åt en internationell skola? Anordna ett Skype-samtal där ni diskuterar en viss fråga gemensamt, exempelvis vad betyder “civilkurage” för var och en och vilka förebilder ser ni upp till?
Att tänka på inför en aktivitet
- Tänk utanför er egen box: Kan ni kanske samarbeta med någon annan organisation? Göra något som ni aldrig har gjort förr?
- För att få ett projekt i hamn är det väldigt viktigt att ni samarbetar med varandra inom styrelsen och projektgruppen. Var inte rädda för att kommunicera om det är något som känns svårt eller oklart, det är tillsammans ni gör det här!
- Glöm inte att kommunicera utåt! Oavsett hur bra aktivitet ni har planerat så når den inte långt om ni inte berättar för allmänheten att den finns. Ha alltid en plan för hur ni ska kommunicera om det ni ska göra och locka dit besökare.
- Följ upp hur det gått i efterhand! Prata med varandra i projektgruppen om hur ni tycker att aktiviteten gick. Lyssna också in vad de som gick på aktiviteten tyckte!